Φύλλα των 40 και φύλλα των 50

Το δοκίμιο τελικού φύλλου εκτύπωσης 2δρ. Εμπορικής Ναυτιλίας
  
    Υπάρχουν κάποιες ελληνικές σειρές που έχουν εκτυπωθεί τόσο σε φύλλα των 50 γραμματοσήμων όσο και σε φύλλα των 40. Αυτό εμφανίζεται από το 1958 μέχρι το 1963. Θα προσπαθήσουμε να δούμε εδώ την αιτία που οδήγησε σε αυτή την επιλογή.
    Τον Ιανουάριο του 1958 πραγματοποιείται κάτι καινούριο στην εκτύπωση των ελληνικών γραμματοσήμων, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ελλάδα πρώτη στον κόσμο εγκαινιάζει την εκτύπωση γραμματοσήμων με την μέθοδο «πολυχρωμία όφσετ» στο εργοστάσιο εκτυπώσεων ασφαλείας Ασπιώτη Έλκα. Με την προτροπή και την βοήθεια του χαράκτη Τάσσου Αλεβίζου εγκαθίσταται μία τυπογραφική μηχανή όφσετ στο εργοστάσιο Ασπιώτη Έλκα και εκτυπώνεται με την νέα μέθοδο η σειρά της εμπορικής ναυτιλίας, αναμνηστική της άρσης του καμποτάζ προς την ελληνική ναυτιλία. Τα γραμματόσημα τυπώνονται σε ένα φύλλα χαρτιού με δυο φύλλα των 50 γραμματοσήμων, τα οποία στην συνέχεια κόβονται. Αυτό μας δείχνει καθαρά το τελικό δοκίμιο πριν από την αρχή της εκτύπωσης που προέρχεται από τα αρχεία των ΕΛΤΑ. Όμως μετά από λίγους μήνες, όταν ετοιμάζεται η επόμενη σειρά, η αεροπορική σειρά των λιμένων, παρουσιάζεται τεχνικό πρόβλημα. Η νέα σειρά έχει αποφασιστεί να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις στην μακρύτερη πλευρά των γραμματοσήμων. Από 37Χ27 χιλιοστά (μέγεθος χαρτιού), 32Χ22 χιλ. (μέγεθος εικόνας), η νέα σειρά έχει μέγεθος 43Χ27 χιλ.(μέγεθος χαρτιού) και 38Χ22 χιλ. (μέγεθος εικόνας). Αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Η μηχανή δεν μπορεί να τυπώσει τα δύο φύλλα μαζί των 50 γραμματοσήμων. Όμως και στο υδατογραφημένο χαρτί εκτύπωσης, το οποίο είναι αρκετά ακριβό δεν μπορεί να υπάρξει σπατάλη.
       
Το δοκίμιο τελικού φύλλου εκτύπωσης 30δρ. Λιμένων

         Έτσι βρίσκεται η σολομώντεια λύση της εκτύπωσης ενός φύλλου των 40 πλάι σε ένα φύλλο των 50. Αυτό φαίνεται στο αντίστοιχο τελικό δοκίμιο. Από τότε και για πέντε χρόνια κάθε φορά που υπάρχει σειρά που εκτυπώνεται με την μέθοδο όφσετ και με διαστάσεις αντίστοιχες με την σειρά των Λιμένων εφαρμόζεται η ίδια πρακτική. Κάποιος μπορεί να ρωτήσει, η σειρά των Λουλουδιών (1958 Φύση) πως τυπώθηκε; Στην σειρά αυτή έχουμε γραμματόσημα τριών διαφορετικών διαστάσεων. Δεν έχω δει σε αυτή τη σειρά το τελικό δοκίμιο φύλλου εκτύπωσης, όμως πιστεύω πως πρέπει να τυπώθηκαν σε ζευγάρια, δυο διαφορετικά γραμματόσημα σε κάθε φύλλο εκτύπωσης. Ένα μικρότερων και ένα μεγαλύτερων διαστάσεων.
Ακόμα, είναι σαφές πως η ποσότητα των φύλλων των 50 είναι ίδια με την ποσότητα των φύλλων των 40. Δεν είναι λοιπόν πιο σπάνια τα μεν από τα δε.

Δημήτρης Περδίκης
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου