H Πόλις Εάλω

Ήταν 29 Μαΐου 1453, 564 χρόνια πέρασαν. Η Βασιλεύουσα έπεσε σε χέρια βαρβάρων.
Δύο μήνες πριν είχε φτάσει ο Μωάμεθ, με στρατιά 150 χιλιάδων και σύγχρονο οπλισμό άρχισε την πολιορκία. Από την άλλη ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ο ΙΑ Παλαιολόγος με τους υπερασπιστές της πόλης, μόλις 7-8 χιλιάδες. Πέντε χιλιάδες οι Βυζαντινοί, οι υπόλοιποι Γενουάτες και άλλοι.
Οι Τούρκοι προσπαθούν να περάσουν στον Κεράτιο κόλπο, όμως η αλυσίδα που προστατεύει την είσοδο στον κόλπο αντέχει. Ο Μωάμεθ διατάζει να μεταφερθούν τα τουρκικά καράβια από τον Βόσπορο στην ξηρά, στα υψώματα πάνω από το Πέραν, και από εκεί τα κατεβάζουν μέσα στον Κεράτιο κόλπο.
  
Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την μεγάλη επίθεση. Τα πρώτα στίφη πέρασαν από την Κερκόπορτα. Κοκκίνισε από το αίμα ο Κεράτιος. 
Σφαγιάζονται και οι άμαχοι που μέσα στις εκκλησίες περιμένουν το Θείο θαύμα. Πέφτει μαχόμενος και ο τελευταίος βασιλιάς.
Από την μάχη του Μαντζικέρτ, το 1071, σχεδόν 4 αιώνες πιο πριν, ξεκίνησαν όλα.  
Οι Σελτζούκοι Τούρκοι με ηγέτη τους τον Αλπ Ασλάν χάρη στο ταχύτατο ιππικό τους και εκμεταλλευόμενοι τις εσωτερικές έριδες, ίντριγκες και προδοσίες στο Βυζάντιο, νίκησαν και μπόρεσαν να εισβάλλουν στην Μικρά Ασία. Το καρκίνωμα είχε πια εγκατασταθεί και με επιδρομές, εξισλαμισμούς και παιδομαζώματα επεξέτεινε την κυριαρχία του σε όλο και περισσότερες περιοχές. 
Την Δυναστεία των Σελτζούκων θα ανατρέψει ο Οσμάν. Οι απόγονοί του είναι οι Οσμανλίδες ή Οθωμανοί.
Ένας από αυτούς ο Μωάμεθ θα καταφέρει να κυριεύσει και την Βασιλεύουσα. Η Ρωμιοσύνη, ο Ελληνισμός ζει το μεγάλο δράμα του. Όμως ο Μωάμεθ δεν είναι κάποιος τυχαίος. Είναι έξυπνος και διορατικός. Πήρε τα εδάφη των Ρωμιών και το πιο μεγάλο κάστρο τους. Όμως τους ίδιους πως θα μπορέσει να τους διαφεντεύει; Οι Ρωμιοί είναι άξιοι και μορφωμένοι, τους χρειάζεται.
Συναντιέται με τον Πατριάρχη Γεννάδιο. Το Πατριαρχείο θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην Πόλη, δίπλα του να υπάρχει. Ο Πατριάρχης εκεί, κάτω από τον πλήρη έλεγχό του και μέσω αυτού όλη η Ρωμιοσύνη να τον υπακούει.
Οι Ρωμιοί βέβαια δεν ήσαν υπάκουοι στον δυνάστη. Για τέσσερις αιώνες ακόμα πολύ αίμα χύθηκε, πολλοί μαρτύρησαν. Εξισλαμισμοί και γενοκτονίες ολόκληρων περιοχών έγιναν.  Με το «Έσσεται ήμαρ» έζησε ο Ελληνισμός όλους αυτούς τους αιώνες.

Δημήτρης Περδίκης  


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου