Ταξιδεύοντας με τον Ιούλιο Βερν

 
     Για τον Ιούλιο Βερν τι θα μπορούσα να πω, τον γνώρισα όταν ήμουν παιδί ακόμα. Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του έκανα τόσα ταξίδια. Ταξίδια συναρπαστικά σε μέρη μακρινά και μυστηριώδη, με περιπέτειες φοβερές. Βράδια ξενυχτούσα ρουφώντας τις σελίδες των βιβλίων του.
 Μαζί ταξιδέψαμε από την Γη στην Σελήνη.
 Γυρίσαμε τον κόσμο σε 80 ημέρες παρέα με τον Φιλέα Φογκ. Φτάσαμε σε μια μυστηριώδη νήσο με φοβερά θηρία.
 Διασχίσαμε τον υπέροχο Ορενόκο.
 Φτάσαμε στους βυθούς των ωκεανών με τον Ναυτίλο και τον πλοίαρχο Νέμο. 
Διασχίσαμε τις στέπες της Σιβηρίας με τον Μιχαήλ Στρογκώφ. 
Επισκεφτήκαμε μια πλωτή πολιτεία. 
Ταξιδέψαμε πέντε  εβδομάδες με ένα αερόστατο. 
Φτάσαμε μέχρι το κέντρο της Γης και παρέα με τα παιδιά του πλοιάρχου Γκραντ διασχίσαμε την Αφρική. Πάνω σε ένα αερόπλοιο γυρίσαμε όλη την Γη μαζί τε τον Ροβήρο τον κατακτητή.
       Ο Ιούλιος Βερν ήταν ένας καλός φίλος των νεανικών μου χρόνων, όπως και εκατομμυρίων άλλων νέων σε όλο τον κόσμο. Όλοι αυτοί, και εγώ βέβαια μαζί, ταξιδέψαμε, ονειροπολήσαμε, διδαχθήκαμε, φανταστήκαμε.

Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στην Νάντη της Γαλλίας και έφυγε από αυτόν τον κόσμο στις 24 Μαρτίου 1905 στην Αμιένη. Έγραψε ποίηση και θεατρικά έργα, όμως σε όλον τον κόσμο έγινε γνωστός σαν μυθιστοριογράφος. Τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά του είναι ενός είδους που αυτός πρώτος ξεκίνησε και πολύ αργότερα ονομάστηκε «επιστημονική φαντασία». Έγραψε για διαστημικά ταξίδια 90 χρόνια πριν αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Παρουσίασε το υποβρύχιο πολλά χρόνια πριν αυτό δημιουργηθεί. Περιέγραψε τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις όπως ακριβώς είναι σήμερα και μάλιστα με τα πιο μελανά χρώματα. Ήταν ένας πραγματικός προφήτης του 19ου αιώνα για όσα είδαμε να γίνονται δεκαετίες μετά ή αν προτιμάτε, ένας άξιος μελλοντολόγος.
      Το έργο του επαινέθηκε από πολλούς, κατακρίθηκε όμως και από πολλούς ανθρώπους του πνεύματος της εποχής του. Ήσαν αυτοί που του αρνήθηκαν την έδρα του ακαδημαϊκού. Όμως το 1870 του δόθηκε ο τίτλος του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.
     
Πολλά από τα έργα του έγιναν κινηματογραφικές ταινίες και κόμικς, κάποια έγιναν τηλεοπτικές σειρές και αρκετά έγιναν υπέροχα γραμματόσημα.
      Σε ευχαριστούμε για όλα αυτά, καλέ μας φίλε, Ιούλιε Βερν.

Δημήτρης Περδίκης

      
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου