ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Πίνακες του Παπαλουκά

 
Στις 8 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε η 3η, και τελευταία για το 2017 σειρά του Αγίου Όρους. Αποτελείται από 8 γραμματόσημα διαστάσεων 40 Χ 40 χιλ. τα οποία στα 13 χιλιοστά από την αριστερή πλευρά έχουν κάθετη ενδιάμεση διάτρηση. Τις εργασίες προσαρμογής και επιμέλειας έκανε η Μυρσίνη Βαρδοπούλου. Η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας με πολυχρωμία όφσετ σε φύλλα των 16 τεμαχίων. ‘Όλες οι αξίες τις σειράς εκτυπώθηκαν σε 30.000 γραμματόσημα η κάθε μία. Τα γραμματόσημα εικονίζουν πίνακες του Σπύρου Παπαλουκά με απόψεις (τις Καρυές και 7 μονές) από το Άγιο Όρος.
Πιο συγκεκριμένα εικονίζονται
 
0.20€ Καρυές
0.72€ Ι.Μ. Χιλανδαρίου
0.80€ Ι.Μ. Διονυσίου
0.85€ Ι.Μ. Παντοκράτορος
0.90€ Ι.Μ. Κουτλουμουσίου
1.00€ Ι.Μ. Σταυρονικήτα
1.50€ Ι.Μ. Καρακάλλου
1.62€ Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας

Η σειρά θα παραμείνει σε κυκλοφορία για ένα έτος.

Διαβάζοντας το προσπέκτους της σειράς δεν μπορώ να αντισταθώ του πειρασμού να θίξω κάποια γραφόμενα. Η σειρά λοιπόν αναφέρεται ως ειδική και αναμνηστική. Η σειρά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ειδική γιατί δεν είναι κάποιου ειδικού σκοπού. Ειδική έκδοση για παράδειγμα είναι η EUROMED και αυτό επειδή εκδίδεται για κάποιο ειδικό σκοπό. Έχουμε συνηθίσει πια να θεωρούμε σαν αναμνηστική κάθε σειρά που έχει καθορισμένα χρονικά όρια πώλησης. Δηλαδή που δεν είναι κοινής χρήσης. Είναι όμως αυτό σωστό; Η χρήση αυτού του επιθετικού προσδιορισμού προσδιορίζει τον αναμνηστικό ή επετειακό χαρακτήρα μίας έκδοσης. Εδώ όμως για την ανάμνηση ποιού γεγονότος ή ποιάς επετείου εκδίδεται; Αν επρόκειτο για τα τόσα χρόνια της γέννησης ή του θανάτου του ζωγράφου Παπαλουκά αυτό θα ήταν κατανοητό, εδώ όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Συνεχίζω στην πρόταση «Οι φιλοτελικές εκδόσεις γραμματοσήμων Αγίου Όρους». Το ταχυδρομείο εκδίδει γραμματόσημα για την ταχυδρομική χρήση. Αν τα γραμματόσημα αυτά αρέσουν και σε μια κατηγορία ανθρώπων που ονομάζονται φιλοτελιστές οι οποίοι τα συλλέγουν αυτό είναι ένα δευτερεύον γεγονός και όχι το κυρίαρχο που είναι η εξυπηρέτηση των ταχυδρομικών αναγκών. Το ότι το Άγιο Όρος έχει ένα ειδικό καθεστώς (είναι αυτοδιοίκητο τμήμα της ελληνικής επικράτειας) είναι ο λόγος, ή μάλλον η πρόφαση για να εκδίδουμε ιδιαίτερα γραμματόσημα για αυτήν την περιοχή. Ενενήντα πέντε χρόνια το Άγιο Όρος απολάμβανε τις ταχυδρομικές υπηρεσίες χωρίς δικά του γραμματόσημα. Ας τηρούνται τουλάχιστον οι προφάσεις. Είναι εκδόσεις γραμματοσήμων του Αγίου Όρους όπως είναι εκδόσεις γραμματοσήμων των Αζορών και της Μαδέρας τα γραμματόσημα που εκδίδονται από την ταχυδρομική υπηρεσία της Πορτογαλία για τα νησιά αυτά που έχουν κάποιο ειδικό καθεστώς. Η λέξη «φιλοτελική» είναι όχι μόνο άχρηστη αλλά και αντιδεοντολογική, ακόμα και καταδικαστέα.

Δημήτρης Περδίκης  


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου