Κυπριακά Χριστούγεννα


Στις 24 Νοεμβρίου 2017 κυκλοφορεί η καθιερωμένη σειρά Χριστουγέννων της Κύπρου. Η σειρά φέτος αποτελείται από έξη γραμματόσημα από τα οποία τα τρία έχουν θρησκευτικό θέμα με εξαίρετες αγιογραφίες από τον μεσαιωνικό ναό της Παναγίας Χρυσελεούσης στον Στρόβολο. Τα άλλα τρία γραμματόσημα έχουν ως θέμα το παιδί και τα Χριστούγεννα.

Η σχεδίαση των γραμματοσήμων και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι εργασία των Νίκου Ιεροδιακόνου και της Δόξιας Σεργίδου από την Λευκωσία και τυπώθηκαν σε πολυχρωμία όφσετ στην Αθήνα από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. σε μικρά φύλλα ως εξής: Τα τρία θρησκευτικά γραμματόσημα ενωμένα σε οριζόντιο τρίπτυχο σε μικρά φύλλα των τεσσάρων τριπτύχων. Τα δύο από τα «παιδικά» ενωμένα σε μικρά φύλλα με τέσσερα ζεύγη έκαστο. Το γραμματόσημο των €0.64 με το παιδί που γράφει γράμμα στον Άγιο Βασίλη σε μικρά φύλλα των οκτώ γραμματοσήμων έκαστο.

Πιο αναλυτικά οι αξίες, οι παραστάσεις και οι ποσότητες έχουν ως εξής:

€ 0.34 Χ 3 Εικονίζει μία τρίπτυχη εικόνα από το 1764, δημιουργία του αγιογραφικού εργαστηρίου της Ιεράς Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό. Στις θυρίδες εξωτερικά απεικονίζονται τα σύμβολα του Θείου Πάθους. Στο κεντρικό τμήμα του τριπτύχου, η διπλεπίπεδη παράσταση απεικονίζει την Βρεφοκρατούσα Παναγία Κυκκώτισσα και τον Απόστολο Λουκά με δοχείο με χρώματα και πινέλο, που παραπέμπει στην παράδοση ότι η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου είναι δικό του έργο. Στα πόδια της Παναγίας ένα εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο με φουσκωμένα τα πανιά του παραπέμπει στην Κυκκώτισσα προστάτιδα των ναυτιλλομένων και των καραβιών, ίσως όμως και απεικόνιση του καραβιού που διέθετε τότε η Μονή.
Στο αριστερό φύλλο βλέπουμε τον στρατιωτικό Άγιο Μηνά τον Αιγύπτιο και στο αριστερό φύλλο τον Άγιο Σπυρίδωνα επίσκοπο Τριμυθούντος Κύπρου. Τυπώθηκαν 64.000 τρίπτυχα.

€ 0.41 Χ 2 Το ζεύγος των δυο γραμματοσήμων παριστά δυο παιδιά που ανοίγουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Τυπώθηκαν 95.000 ζεύγη.

€ 0.64 Παιδί γράφει γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Τυπώθηκαν 190.000 τεμάχια.

Η συνολική ονομαστική αξία της σειράς είναι € 2.48. Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία ετοίμασαν ακόμα 5000 ζεύγη φακέλων α’ ημέρας κυκλοφορίας που διαθέτουν προς € 4.12 και τα δύο. Επίσης υπάρχουν και κάρτες μάξιμουμ.

Δημήτρης Περδίκης


      
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου