Σπυρομήλιο αρχηγέ της Χειμάρρας σταυραητέ

      
 Έναν μήνα ακριβώς μετά την κήρυξη του 1ου Βαλκανικού πολέμου ο αξιωματικός της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Σπύρος Σπυρομήλιος απελευθερώνει μετά από απόβαση την Χειμάρρα εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων. Ήδη η Θεσσαλονίκη είναι μία εβδομάδα απελευθερωμένη, Όμως στο μέτωπο της Ηπείρου ο στρατός είναι καθηλωμένος μπροστά στο Μπιζάνι. Έτσι αποφασίζονται δύο αποβατικές ενέργειες. Μία στους Αγίους Σαράντα που αποτυγχάνει και η άλλη στην Χειμάρρα που στέφεται με επιτυχία.
       Στις 5 Νοεμβρίου 1912, στις πρώτες πρωϊνές ώρες ο Σπυρομήλιος, Χειμαρριώτης και ο ίδιος, φθάνει επί του ατμομυοδρόμωνα «Αχελώος», αποβιβάζει δύναμη Χειμαρριωτών εθελοντών και Κρητών χωροφυλάκων και μετά από μια αψιμαχία έμπροσθεν του τουρκικού διοικητηρίου απελευθερώνει την Χειμάρρα. Τις επόμενες ημέρες νικώντας τα οθωμανικά ασκέρια που καταφθάνουν, εδραιώνεται σε όλη την περιοχή της Χειμάρρας. Οι κάτοικοι, όλοι Έλληνες, πανηγυρίζουν και όλα τα χωριά ντύνονται στις γαλανόλευκες. Όμως οι μεγάλες δυνάμεις προορίζουν τα εδάφη της Βορείου Ηπείρου να αποτελέσουν τμήμα του νεοσύστατου αλβανικού κράτους και πιέζουν με εκβιαστικά διλήμματα την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τον στρατό της από τα εδάφη αυτά. Η ελληνική κυβέρνηση υποκύπτει και διατάσσει την αποχώρηση από τα ελληνικότατα, από τα πανάρχαια χρόνια, εδάφη του βορειότερου τμήματος της Ηπείρου.
    Πρώτοι ξεσηκώνονται οι Χειμαρριώτες και στις 9 Φεβρουαρίου 1914 ο Σπύρος Σπυρομήλιος κηρύσσει την περιοχή της Χειμάρρας αυτόνομη. Μετά από μία εβδομάδα θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη Βόρειος Ήπειρος και στο Αργυρόκαστρο θα ανακηρυχθεί η Αυτόνομη Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου.
Στις 10 Φεβρουαρίου, την επόμενη ημέρα από την ανακήρυξη της αυτονομίας, κυκλοφορεί στην Χειμάρρα η πρώτη σειρά γραμματοσήμων. Κατασκευασμένα με πρόχειρα μέσα και με αστραπιαία ταχύτητα τα τέσσερα γραμματόσημα της σειράς αξίας 1, 5, 10 και 25 λεπτών. Το χαρτί βρέθηκε εκεί, ένα περίεργο ημιδιαφανές και ανομοιογενές χαρτί. Κατασκευάστηκαν και δυο σφραγίδες. Η μία με την εικόνα του γραμματοσήμου. Η δεύτερη με την αναγραφή της ονομαστικής αξίας. Στην συνέχεια αποτυπώθηκε το μονόγραμμα που υπήρχε στο δακτυλίδι του Σπυρομήλιου ΣΜ. Τυπώθηκαν 1000 σειρές (το 25λεπτο). Οι μικρότερες αξίες σε 1500 έως 1700 αντίτυπα.
      Πολύ γρήγορα έγινε γνωστό το γεγονός. Όλοι ζητούσαν να αγοράσουν από τα γραμματόσημα αυτά. Σύντομα έφθασαν αντιπρόσωποι μεγάλων φιλοτελικών οίκων της Ευρώπης που πλήρωναν σε χρυσό για να αποκτήσουν κάποια από αυτά τα γραμματόσημα. Όμως τα περισσότερα είχαν ήδη πουληθεί και κάποια λίγα μόνο είχαν χρησιμοποιηθεί για την αλληλογραφία.
Σήμερα τα γραμματόσημα αυτά είναι σπάνια και πολύ ακριβά. Όμως κυκλοφορούν και «ανατυπώσεις» που κατασκευάστηκαν στην Αθήνα στους επόμενους μήνες σε διαφορετικό όμως χαρτί.


Δημήτρης Περδίκης
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

2 σχόλια :

  1. "απόβαση την Χειμάρρα εν ονόματι", "ο Σπυρομήλιος, Χειμαρριώτης"

    Όχι Χειμάρρα και Χειμαρριώτης αλλά Χιμάρα και Χιμαριώτης. Κατά πάσα πιθανότητα είναι από το "Χίμαιρα" και όχι από τη λέξη "χείμαρρος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Χιμάρα, η αρχαία Χίμαιρα, υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Χαονίας, ενός από τα κράτη της αρχαίας Ηπείρου που άρχιζε από τα νότια της Αυλώνας και έφθανε προς νότο μέχρι τον ποταμό Καλαμά: Άλλες πόλεις της αρχαίας Χαονίας ήσαν το Ωρικόν, η Παλαίστη, η Μαιάνδρεια, η Φοινίκη, το Βουθρωτό κ.α. Το όνομα της Χίμαιρας προέρχεται από το μυθικό τέρας την Χίμαιρα που εφόνευσε ο Βελλεροφόντης, αλλά αργότερα το όνομα της πόλης παρεφθάρη από Χίμαιρα σε Χιμάρα, στα δε τελευταία Βυζαντινά χρόνια εμφανίζεται η γραφή Χειμάρρα όταν εσφαλμένα θεωρήθηκε πως η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τον χείμαρρο. Και οι δύο γραφές λοιπόν ΧΙΜΑΡΑ και ΧΕΙΜΑΡΡΑ πρέπει να θεωρούνται σωστές.
      (Τουριστικός οδηγός Χιμάρας, έκδοση Δήμου Χιμάρας 2007, συγγραφή Δημήτρη Περδίκη)

      Διαγραφή